Allerlei Mensen

‘Allerlei Mensen’ is tot stand gekomen in samenwerking met Herman Pieter de Boer. Het was in 1997 dat ik Herman Pieter de Boer voor het eerst ontmoette in levendige lijve. Dat vertel ik zo nadrukkelijk omdat ik hem daarvoor allang kende. In 1973 las ik zijn verhalenbundel:’De vrouw in het maanlicht’ en ik was meteen verkocht! Zijn stijl van schrijven herkende ik alsof het mijn eigen gedachten waren, mijn eigen manier om naar de wereld te kijken. Absurde gedachtespinsels schreef hij zo op dat je met zijn ogen leerde kijken naar de mensen en situaties om je heen.  Herman wist mij te raken met zijn gevoel voor humor en oog voor detail. Het boek kwam een jaar na het overlijden van mijn vader uit. Ik was een dromerig meisje van 15 jaar dat zich verdrietig en alleen voelde. Lezen werd mijn grote troost, en Herman’s verhalen vulde mijn behoefte op eigenzinnige en grappige wijze.

 

‘Het geheim van humor is verrassing’ een uitspraak van Aristoteles die ik graag aanhaal als wijsgerige hulp om in staat te zijn Herman Pieter de Boer te beschrijven. Want als je onbevangen in de wereld staat en telkens verrast bent door wat je om je heen ziet, dan ben je in staat met humor te schrijven.

Ik herkende iets van mezelf in Herman, zonder de arrogantie te hebben zijn schrijftalent te evenaren. Die herkenning drukte zich op verschillende manier uit. Ik galmde luid zijn lied ‘Visite’ mee zonder te weten dat Herman Pieter de Boer dat lied geschreven had.

Ik hing net zo eenzaam over de brug als het personage in het lied :’Annabel’ en noemde zelfs mijn dochter Anna Bella, weer in grote onwetendheid. Het beroemde lied van Ramses Shaffy dat in 1978 uitkwam ‘Laat me’ was de favoriet van mijn moeder en ik zag de tranen van ontroering in haar ogen als ze telkens weer dat plaatje draaide. Ook hier geen link naar Herman Pieter de Boer gelegd.

 

Het toeval bracht ons bij elkaar, en wel na het zien van de film ‘The Tangolesson’ in het café van de bioscoop. Ik besloot hem te vragen voor een Master Class over Inspiratie en zo geschiedde. In 1998 trad hij op voor 150 IT talenten en zette hij ze aan tot creatieve hoogstandjes! Na nog wat samengewerkt te hebben scheidden onze wegen een aantal jaren totdat ik het lumineuze idee kreeg Herman Pieter de Boer te vragen om eens een kort verhaal van mijn hand te lezen.

‘Als je iets meester wilt worden, moet je eerst een meester zoeken en die zolang volgen totdat je een eigen stijl en weg hebt gevonden’.Weer een wijze uitspraak van Aristoteles, die mij inspireerde tot het vragen van mijn ‘meester’ Herman Pieter de Boer. Hij heeft geduldig alle verhalen gelezen en van commentaar voorzien. Op humorvolle manier nam hij, zoals hij dat zelf benoemde, het stemmetje van de schoolmeester aan. Herman Pieter de Boer, noemt mij steevast ‘snoes’, een aanspreektitel die mij zeer welgevallig is. Snoes is zo heerlijk  oerhollands. De snoezepoes uit Fabeltjeskrant. En deze snoes is blij want, na twee jaar schrijven is het is zover, 22 verhalen van mijn hand zijn klaar, en trappelen om gelezen te worden. Of, om ervaren te worden, want voorlezen is wat mij betreft de beste manier om een verhaal te beleven!

 

De omslag en de illustraties zijn gemaakt door Davida Mentink, een veelzijdig kunstenaar en mijn jongste zus. Een intelligente en creatieve vrouw, die dierbare kunstwerken heeft neergezet na het lezen van mijn verhalen. Bloedlijn helpt, talent vooral. Ze heeft de kern zo pakkend in haar eigen stijl weten te verbeelden!  En de vormgeving van de bundel komt van mijn andere zus Tineke de Groen-Mentink, industrieel vormgever. Met haar oog voor strakke vormgeving en haar aandacht voor detail heeft ze de bundel oogstrelend neergezet!

 

De titel ‘Allerlei Mensen’ heb ik samen met Herman Pieter de Boer bedacht tijdens een van onze schrijfsessies.

 

Veel leesplezier!

 

‘Ik ben blij dat ik Anneke Beelaerts van Blokland heb leren kennen. Het is voor mij als schrijver bijna ontroerend om iemand te ontmoeten die, net als ik vroeger, geobsedeerd is door het woord, de pen, de al dan niet bedachte personages, het schrijven. Met plezier heb ik haar gecoached en ze heeft me beloond.‘

- Herman Pieter de BoerBent u ook zo dol op mensen, allerlei mensen?

Bestel ‘Allerlei Mensen’

Bestel nu de bundel ’Allerlei Mensen’. Gerealiseerd met behulp van Lecturis Crowdfunding en Allerlei dierbare Mensen!


Bestel nu de bundel 'Allerlei Mensen'

Contactgegevens

Contact opnemen met Anneke Beelaerts:

Email: anneke@annekebeelaerts.nl

Anneke Beelaerts heeft ook een blog! Klik hier.

 

U kunt ‘Allerlei Mensen’ natuurlijk ook bestellen via de webshop van Lecturis

Laatste Tweets


Video H.P. de Boer over "Allerlei Mensen"